Zoeken
  • Jacqui van Kemenade

Diabetes : Genen of leefstijl?


Prof. Dr. Frits Muskiet mag zonder overdrijven de grondlegger en aanjager van de evolutionaire geneeskunde in Nederland genoemd worden. Hij vermoedt dat de snelle toename van ziekten als obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten, psychiatrische aandoeningen en sommige soorten kanker voor een groot deel verklaarbaar is uit het feit dat onze moderne omgeving helemaal niet meer past bij onze oude oergenen. Onze genen zijn dus praktisch hetzelfde als de genen van de oermens Homo Sapiens. Eigenlijk zijn die ‘oergenen’ niet goed aangepast aan de omgeving zoals die nu is. En vooral niet de (coca cola en hamburger) omgeving van de laatste 50 jaar. Onze vroege voorouders moesten bv heel zuinig met hun energie omgaan. Dit maakt dat de meesten van ons van natuur graag op de bank zitten, chips eten en zoveel mogelijk energiezuinig leven: als een soort oer beschermmechanisme tegen een eventuele hongersnood die elk moment kon uitbreken. (of dat je jager partner terugkwam in de grot zonder geschoten wild.) Ok ,zo dit was als oermens wel handig maar nu met de ongelofelijke hoeveelheden voedsel overal maakt het ons binnen no time te dik.

Tussen de 70 en 90% van de gevallen van diabetes mellitus type 2, Hart en vaat ziekten, beroertes en colon kanker kunnen worden voorkómen door meer aandacht te besteden aan voeding, roken, overgewicht en gebrek aan activiteit. Maar de moderne mens leeft toch langer? Ja dat klopt, maar dit vooral omdat we minder kinderziektes hebben. Ondanks ons heerlijk oud worden, worden we helaas niet gezond oud. We zijn steeds meer jaren chronisch ziek. Ik weet niet of dit dus nou echt een win-win situatie is? Ik word liever gezond 70 of ziek 80 , mijn laatste jaren slijtend in een verpleeghuis voor demente bejaarden.

Toch gek als omgeving dan zo’n belangrijk rol speelt dat we niet allemaal diabetes type 2 hebben? Blijkbaar is er een soort drempel. Vergelijk het met het klimmen van een hoge berg. Bij 3800m krijgen de eerste klimmers hoogte ziekte. Anderen klimmen rustig door. Bij 6000m heeft iedereen hoogte ziekte. De een is meer gevoelig dan de ander. De een wordt sneller misselijk in de draaimolen (ik helaas) dan de ander.

Maar er is een bepaalde hoogte van de berg, of snelheid van de draaimolen die bepaalt dat we allemaal ziek worden.

Zo ook met diabetes. Als de omgeving steeds ‘giftiger’ wordt, krijgen steeds meer mensen diabetes.


82 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven