Zoeken
  • Jacqui van Kemenade

Slapen op Recept

Het enige wat je wil als je verkouden thuis komt van het werk is lekker in je eigen bedje en bij tanken. Je lichaam slaapt zich weer gezond. Ons immuunsysteem maakt ons expres slaperiger zodat we maximaal virussen kunnen bestrijden. Als we op dat moment een nacht niet slapen dan is onze weerstand alarmerend laag en de capaciteit tot snel herstel dipt dramatisch.

Een wetenschapper in de V.S wilde zeker weten of slaap nu echt zo belangrijk is, en keek naar de kwaliteit van slaap bij 150 gezonde vrijwilligers. Ze kregen allemaal een shot van het verkoudheid virus (rhino-virus) in de neus gespoten. Van de vrijwilligers die gemiddeld 5 uur sliepen werd 50% echt verkouden, van een groep slaapkoppen die meer dan 7 uur sliepen werd maar 18% echt verkouden na deze neus cocktail.

Onze jaarlijkse griepprik werkt ook alleen maar goed als je lichaam genoeg antistoffen kan aanmaken. Ook dit hebben wetenschappers uitgeprobeerd: vrijwilligers kregen een griepprik. Deelnemers die maar 4 uur sliepen per nacht hadden 50% minder antistoffen na de prik. De immuunreactie die nodig is om de prik goed te laten werken liet het dus behoorlijk afweten.

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: zet je wekker ook om te gaan slapen. En voor de dokter? Niet alleen een griepprik op recept maar slapen op recept!92 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven